Bokszaktraining

Daar stonden we dan in alle vroegte in de meivakantie bij Yamato gym voor een proefles bokszaktraining. Het moest er nu eindelijk maar eens van komen.

Wij waren het al een tijdje van plan maar ja.. er is altijd een goed excuus om (nog) niet te gaan. Drukte met werk of zonder werk, studie, vrienden, familie en allerlei verplichtingen die ZEKER voor gaan op onze proefles bokszaktraining.

Welnu, wij zijn er en wij krijgen een hartelijke ontvangst bij Yamato gym. Nog snel een zenuwplasje, dan de uitleg van het reilen en zeilen, schoenen uit en handschoenen aan. Blootvoets en gehandschoend lopen wij de trainingsruimte in alwaar het allemaal gaat gebeuren. We zijn nu al moe 😊

We leren verschillende combinaties van handen en voeten; links, rechts, links. Links, rechts, links van onderaf, links van zij en een knietje erbij. Het ziet er allemaal zo gemakkelijk uit als je zit te kijken naar het voorbeeld maar in de praktijk valt het nog best tegen.

Ik had totaal geen controle over wat er volgde.. Mijn prefrontale cortex dacht; links, rechts, links, knietje. (appeltje, eitje) Mijn lijf deed; links, beide vuisten tegelijk met een knietje(?!!) What the flip gebeurt hier??! Na 2 tellen kon je mij al opvegen, totaal geen conditie en wat een hilarische ervaring. Natuurlijk werden wij er in de loop van de les wel iets beter in en soms hebben ze ons maar even gelaten om ons de moed niet te ontnemen 😊 3 kwartier kropen en vlogen voorbij. Bij de 60(!) sit-ups heb ik een beetje gesmokkeld maar ach wij hebben ons best gedaan deze eerste keer.

Tijdens dit alles stond mijn lichaam uiteraard onder constante observatie. Er waren momenten dat ik weinig lucht had, mij uitgedroogd voelde, geen kracht meer leek te hebben en ik was zelfs even licht in mijn hoofd… hmmm…

In mijn praktijk vertel ik mijn cliënten dat het hartstikke belangrijk is om goed te luisteren naar je lichaam. “Is het moe? Neem rust. Heb je dorst? Drink water/thee. Heb je honger? Eet wat. Heb je veel energie? Ga wat doen. Voel je angst? Wat is er nodig om je weer veilig te voelen?” Luister naar je lichaam!

Hoe werkt dat dan met sporten als je geen conditie hebt?

Ja, het lijf (mijn ongetrainde lijf) is moe na 10 minuten bokszaktraining. Juist hier mag het brein zich er weer even tegenaan bemoeien en de wil van het lichaam met gezond verstand overrulen!

  • Een gezonde training bestaat uit inspanning en rustmomenten bijvoorbeeld (kick)boksen en de bokszak vasthouden voor je buddy of even wat (water) drinken. Dit ritueel herhaalt zich meerdere keren per les waardoor er balans is.

 

Conclusie: Luister naar je lichaam maar daag het ook uit voor een nog betere balans en optimale conditie van lichaam en geest!

 

De dagen erna hadden wij een beetje (!) spierpijn maar bikkels als we zijn hebben wij ons al weer opgegeven voor een volgende bokszaktraining.

Nog even de voordelen van sporten op een rijtje: 

  1. Fysieke gezondheid: Sporten verbetert je hartgezondheid, bloedsomloop en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
  2. Mentale gezondheid: Het vermindert stress, verbetert je stemming en kan je zelfvertrouwen vergroten.
  3. Verhoogde energie: Sporten verhoogt je energieniveau en uithoudingsvermogen, waardoor je meer kunt doen gedurende de dag.
  4. Spier- en botsterkte: Het versterkt je spieren en botten, wat het risico op blessures en botziekten vermindert.
  5. Betere slaap: Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om beter te slapen en slapeloosheid verminderen.
  6. Verhoogd zelfvertrouwen: Het bereiken van sportieve doelen kan je zelfvertrouwen vergroten en je lichaamsbeeld verbeteren.
  7. Sociale interactie: Sporten in groepsverband bevordert sociale interactie en kan leiden tot nieuwe vriendschappen.
  8. Verhoogde concentratie: Het verbetert je concentratie en mentale scherpte.
  9. Langere levensduur: Het vermindert het risico op chronische ziekten en draagt bij aan een langer leven.
  10. Levenskwaliteit: Over het algemeen draagt regelmatig sporten bij aan een hogere kwaliteit van leven door het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid.
  11. Positief effect op jouw huid: Door te sporten ga je transpireren en dat heeft een positieve werking op je huid. De poriën gaan open, waardoor overtollig talg en vuil op een natuurlijke manier verdwijnen.
  12. Betere ontspanning: Na het sporten kun je beter ontspannen.

Waarom bokszaktraining?

  1. Cardiovasculaire conditie: Bokszaktraining is een intense cardio-workout die je hartslag verhoogt en je algehele conditie verbetert.
  2. Spierversterking: Door het slaan en trappen tegen de bokszak versterk je je spieren, met name in je armen, schouders, rug, buik en benen.
  3. Stressvermindering: Boksen kan een uitlaatklep zijn voor opgekropte emoties en stress, waardoor je je na een training vaak rustiger en kalmer voelt.
  4. Verbeterde coördinatie en balans: Het beoefenen van bokszaktraining verbetert je coördinatie, balans en lichaamsbewustzijn.
  5. Zelfverdediging: Je leert technieken die je in noodsituaties kunt toepassen voor zelfverdediging en zelfvertrouwen.
  6. Calorieverbranding: Bokszaktraining is een effectieve manier om calorieën te verbranden en kan helpen bij gewichtsverlies of het handhaven van een gezond gewicht.
  7. Verbetert reactiesnelheid: Door te oefenen met snelle bewegingen en het anticiperen op de bewegingen van de bokszak, verbeter je je reactievermogen.
  8. Versterkt mentale veerkracht: Het vereist discipline en doorzettingsvermogen, wat kan helpen bij het opbouwen van mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.
  9. Verbeterd zelfvertrouwen: Het behalen van vooruitgang in bokszaktraining kan je zelfvertrouwen vergroten en je een gevoel van voldoening geven.
  10. Leuke en uitdagende workout: Het is een afwisselende en uitdagende work-out die leuk kan zijn en je gemotiveerd houdt om te blijven trainen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.