Hoe werkt Body Drum Release (BDR)?

 

De methode is in 2000 ontwikkeld door Peter Krijger en is geïnspireerd door o.a. de psychotherapie van de psychiater Wilhelm Reich (1897 – 1957), massage, cognitieve gedragstherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Hypnotherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Kinesiologie (Touch for Health).

Het woord release betekent loslaten, bevrijden, vrijlaten en vrijgeven. Daarnaast betekent het ook ontspannen, afstand doen of ontheffen van iets en de eerste vertoning van een nieuwe film. En dat is precies wat er gebeurt tijdens BodyDrumRelease. 

 

Bilaterale stimulatie

Het effect van BDR is te vergelijken met de bilaterale activiteit van de REM-fase (Rapid Eye Movements) tijdens het dromen. Het meest opvallende verschijnsel van de REM-slaap is dat de ogen heel snel heen en weer bewegen. Dit hangt samen met de stimulatie van beide hersenhelften. De REM-slaap is voor iedereen nodig om de spanningen van het dagelijks leven te verwerken en een plekje te geven in de hersenen. Als we te weinig slapen en dromen, worden we erg gespannen. BDR bootst de REM-fase na: de cliënt is net als tijdens het dromen bezig met het verwerken en integreren van psychisch materiaal, doordat beide hersenhelften bilateraal worden gestimuleerd.

 

Verwerking en stimulatie

De effectiviteit van de bilaterale stimulatie die door BDR teweeg wordt gebracht, is wellicht niets anders dan een actief stimuleren van beide breinhelften, terwijl we op de een of andere manier met psychisch materiaal bezig zijn, of dat nu om het verwerken van emoties gaat, het oplossen van problemen, het stimuleren van de intuïtie en creativiteit of het maken van een goede beslissing. Ook voor stressmanagement is de methode heel geschikt.

 

De BDR methode kun je inzetten voor:

  • ontspanning en stressrelease
  • creativiteit en vitaliteit
  • verbinding met het gevoel
  • zelfvertrouwen en assertiviteit
  • oplossing van emotionele en mentale remmingen
  • oplossing van angsten en post-traumatische stresssymptomen
  • herstel na burn-out

 

NB: Tekst afkomstig van de website: ATMA Instituut – Amersfoort