Stress-/Burn-out

Stress is, biologisch, een gezonde bedreigingsreflex. Gelukkig heeft iedereen het en hebben veel mensen er vooral profijt van.

Het autonome zenuw- en het hormoonsysteem reageren op gevaar. Het lichaam maakt zich klaar voor actie. (focus, efficiënt, gericht, alert, beweging) Bij een stressvolle situatie maakt het hormoonsysteem:

- Adrenaline - voor directe actie

- Cortisol – zorgt doorlopend voor meer energie

Dat is geweldig! Het maakt dat wij snel en adequaat kunnen reageren. Wij zijn “opeens” snel als een cheeta of sterk als een beer in stressvolle noodsituaties zoals bijvoorbeeld brand of geweld. Het is veerkrachtig en zeer nuttig!

Zodra wij het gevaar hebben overwonnen, door vechten of vluchten, dan zal ons systeem langzaam weer terug keren naar een normaal niveau.

Bij een Burn-out is het lichaam letterlijk opgebrand. Geleidelijk aan is er een “gevaar activatie” ontstaan. Het lichaam heeft zicht opgeladen om in actie te komen maar er volgt geen manifestatie/ reactie waardoor de aangemaakte adrenaline en cortisol in het lichaam blijven rondhangen. Omdat er geen ontlading volgt blijft het lichaam langere tijd alert en dat is heel vermoeiend.

De continuïteit van deze alertheid kan leiden tot verschillende klachten;

Een gevoel van sterke vermoeidheid – zelfs opzien tegen het kleinste klusje

Slapeloosheid

Concentratie verlies

Vergeetachtig - warrig

Piekeren en angsten

Druk op de borst/ hartkloppingen

Vermijden van sociaal contact – behoefte aan afstand van (dierbare) mensen

Minder goed te presteren, onzekerheid over eigen capaciteiten

Neerslachtigheid – alles als negatief ervaren

Vage lichamelijke klachten - spierspanningen

Veranderde emotionele reacties – snel boos of emotioneel

Uitstellen en afstellen van allerlei taken

Veranderd eetpatroon

Toename van alcohol (of andere verdovende middelen)

Verlaagd libido en seksuele activiteiten

Het gevoel de controle over het dagelijkse leven kwijt te zijn

Niet kunnen ontspannen

Burn-out klachten gaan meestal niet vanzelf weg en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn.

 

In lichaamsgerichte therapie worden technieken gebruikt waardoor het lichaam (alsnog) kan ontladen. De opgebouwde spanningen/ blokkades worden hierbij opgeruimd. Waardoor de energie weer vrij door het lichaam kan stromen.

De methodes die daarvoor ingezet worden zullen per persoon verschillen. Waar het ene lichaam vooral behoefte heeft aan beweging zal het andere juist vragen om rust en ontspanning. Alle methodes hebben als doel verbinding tussen lichaam en geest. Herstel van het ontstane disbalans.