Zet het in jouw agenda!

Vaak hebben/nemen wij weinig tijd om ons eens lekker te vervelen. Dat is zo jammer want lummelen is hartstikke gezond! Lukt het jou ook niet om je regelmatig te vervelen? Zet het dan gewoon in jouw agenda!

Mijn (zeer) oude woordenboek: "Onaangenaam gevoel van leegte (bij eentonigheid, oververzadigdheid, heimwee, bewustzijn van zinloos te handelen enz.) zodat de tijd lang valt." 

De dikke van Dalen zegt: "Onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd lang lijkt"

Toegegeven; de laatste omschrijving klinkt al minder depressief maar come on! Dit kunnen wij beter! 

Mijn voorstel is: Verveling - Rustmoment voor de hersenen, potentieel moment voor goede ideeën, ontwikkeling, zelfreflectie en transitietijd naar ontspanning en energie.

Hoe zou jij het woord verveling willen omschrijven? Voel je vrij om een reactie te plaatsen met jouw omschrijving! Ik ben benieuwd..

Zet het in je agenda! Vijf redenen waarom vervelen zo gezond is:

  1. Het maakt je creatiever – de beste ideeën ontstaan op de fiets naar je werk, in de vakantie of wanneer je het tuinpad aanveegt. Herken je dat? Rust voor het brein maakt ruimte voor nieuwe ideeën. De grootste plannen komen tot leven door het lummelen.
  2. Je voelt je meer ontspannen en gelukkiger - Zodra jij jouw telefoon/ tablet/ laptop weglegt en je aandacht op jezelf richt, ontstaat er eerst (misschien) onrust maar al snel wordt dit vervangen door kalmte in jouw systeem. Neem je genoeg tijd om op te laden dan is jouw beloning meer energie en voel jij je gelukkiger.
  3. Betere concentratie – In een omgeving zonder veel prikkels kun jij je beter concentreren. Ook is het belangrijk om regelmatig een prikkelarme pauze te nemen van je werk. De rust van een wandeling in de natuur (bijv.) geeft het brein genoeg tijd om bij te komen en om vervolgens weer geconcentreerd verder te kunnen.
  4. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling – Vervelen/lummelen geeft jou de tijd voor zelfreflectie. Vragen als; “waar wordt ik blij van?”, “wat zou ik graag veranderen?” en “Hoe zal ik dat aanpakken?” Krijgen ineens ruimte om zich te ontvouwen.
  5. Je krijgt meer zelfvertrouwen – Af en toe een moment voor jezelf, vervelen, niets doen zorgt er voor dat je daarna weer opgeladen bent. Opgeladen en wel kun je het ook weer aan om er voor andere te zijn. Als dat lukt in contact met je zelf dan kost het je veel minder energie en groeit jouw zelfvertrouwen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.